top of page

Survival Kit - Hayatta kalma seti

Bushcraft malzemeleriniz arasındaki olmazsa olmazlardan birisi “survival kit” yani hayatta kalma setinizdir. Bu tarz aktivitelere meraklı olan hemen hemen herkes kendisine bir kit oluşturur. ardından kendi kitinin daha kompakt olduğu ile övünerek başkaları ile paylaşır.

 

Survival kit tercihen su geçirmeyen bir kap yada poşet  içine yerleştireceğiniz acil bir  durumda size yardımı dokunacak malzemelelerden oluşan bir settir. Türkiyede çok sık rastlanmasa da yurtdışında hazır olarak satılan yüzlerce çeşitte survival kit mevcuttur. Gerber BG, SOL ve Gear pod bunların en kalitelileridir.  

 

Bu noktada bizim düşüncemiz survival kitlerin kişiye özel olduğu ve içerik ve ebatlarının her aktiviteye göre değiştiğidir. karlı havada ihtiyacınız olabilecek  malzemelerle yazın uzun bir orman keşfi için kullanabileceğiniz malzemeler farklıdır.  Bu nedenle standart bir kit sizin tüm ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir.

 

Ayrıca bu tarz setlerde parayı malzeme kalitesi için değil setin compact, şık ve bir arada olmasına verirsiniz. Yani set içindeki malzemelerin içeriğinin ötesinde kalitesi de sizi tatmin etmeyebilir.

 

Bu nedenle size tavsiyemiz kendi aktivitelerinize  ve ihtiyaçlarınıza  göre kendi survival kit veya  kitlerinizi oluşturmanızdır. Bu yazımızda kendi kendinize nasıl bir survival kit oluşturabileceğinizden bahsedeceğiz.

 

Öncelikle oluşturacağınız kitin içeriği sizin isteğinize göre arttırılıp azaltılabilir. Kitin büyüklüğünü aktivitelerinizin çeşitliliği belirler.  Bildiğiniz bir rotada,  kısa bir orman yürüyüşüne çıkarken yanınıza iki üç parçalık bir set almanız yetecekken, 2-3 günlük bilinmezlerle dolu bir aktivitede çok daha geniş bir set gerekir.

 

Bu noktada tavsiyemiz  farklı ebatlarda 2 yada 3 set oluşturmanızdır. Survival kit oluşturmanın ilk adımı uygun ebatta tercihen su geçirmeyen ve sağlam bir kap yada torba bulmanızdır. Su geçirmez bir kap bulamazsanız gidip para verip almanıza gerek yoktur. Herhangi bir kutuyu  su geçirmeyen kilitli bir poşete koyduğunuz anda su geçirmez bir kabınız olacaktır.

 

Kabınızın metal dayanıklılığının yanında aynı zamanda içinde su kaynatmaya ve birşeyler pişirmeye de yarar.  Bir başka önerimiz kitinizdeki malzemeler tamamen acil durumlar için olmalıdır. Gerekmedikçe kitteki malzemeleri kullanmamalısınız. Bu nedenle sürekli ihtiyacınız olan Bıçak, fener, çakmak gibi ekipmanlarınızdan kitinizden bağımsız olarak taşıyor olmanız gerekir .  

 

Survival kitinizde bulunması gereken temel malzemeler şunlardır.

 

1-Kesici bir alet : Küçük bir bıçak yada  viktorinox, wenger, yada leatherman tarzı bir multi tool zor anlarda işinizi kolaylaştıracaktır. Yanınızda bir ana bıçağınız olduğunu düşünürseniz bu bıçağı tercihen keskinliğini kaybetmeyecek ve kompact bir bıçak olması yeterlidir . Multitoollar aynı anda birçok iş yapacağından tek fonksiyonlu bir bıçaktan daha idealdir.

 

2-Ateş başlatıcı :  Ateş acil bir durumda  yaşamla ölüm arasındaki cizgidir. Ateş yakabilmeniz sizi donmaktan ve yırtıcı hayvanlardan korurken,  yiyeceklerinizi pişirmenizi ve suyunuzu dezenfekte etmenizi sağlar. Bu yüzden kitinizde mutlaka güvenebileceğiniz bir ateş başlatıcı olmalıdır.

 

Bushcraft aktivitelerde  "magnezyum çubuklar" ( fire stell ) fenomendir. Yanınızda mutlaka bulunması gerekir. Fire steel lerin  bu kadar fenomen olma sebebi sudan hiçbir şartta etkilenmemesidir . Aynı şekilde sudan etkilenmeyen “waterproff kibritler” de satılmaktadır.  Temel yetkinlikler  bölümünde detaylı olarak bahsedilmektedir.  Ancak kısaca bilmeniz gereken  yağmurlu, karlı yada nemli havalarda fire steel ile ateş yakmak çok ama çok zordur. Öyle TV de görüldüğü gibi tek çakışta ateş yakamazsınız.  Bu noktada size tavsiyemiz iyi  ve kullanılmamış bir çakmağı yine ufak su geçirmez bir poşete koyup kitinize eklemenizdir. Böylece çok daha kolay ateş yakarsınız. ( BİC çakmaklar bu konuda en iyi performans gösteren çakmaklarıdır. çakmağınızın magnetolu değil çakmak taşlı olduğundan ve setinize koyduğunuz çakmağın dolu olduğundan emin olun ve gereksiz kullanmayın ) Türkiyede karrimor marka fire steel ler yaklaşık 18 TL civarında satılmaktadır. BİC çakmakların en büyük boyunun çiftini  4 liradan bulabilirsiniz.

 

 

3-İp: Setinizde mutlaka kaliteli çekme kuvveti yüksek bir ip olmalıdır. İyi bir ip ile kendinize barınak yapabilir, ateş yakabilir, balık tutabilir, tuzak kurabilir, bıçağınızı bir dala bağlayıp mızrak yapabilir, bir tepeden inmek için kullanabilir, kırılan kol yada bacağınızı sabitleyebilir yada kesilen derinizi dikebilirsiniz.

 

Setinizde kullanacağınız ip en az 3mt uzunlukta ve 150 KG çekerde olmalıdır. İplerin çekme kuvveti DAN olarak hesaplanır ve 1 DAN yaklaşık 1 KG ya denktir.   

 

Bushcraft dünyasının bir diğer fenomeni paraşüt ipleridir ( PARACORD ) paracordlar ebatlarına kıyasla çok yüksek çekme kuvvetine sahiptir.  Kaliteli bir paracord  250 KG ye kadar taşıyabilir. Paracordun bir başka avantajı söküldüğüne içinden 7 kat ince ip çıkar.  Bu ince ipler balık tutmak ve dikiş için kullanılır. Türkiyede paracord yada bu kalitede iplerin metresi 3-4 TL den satılmaktadır. ancak ne yazıkki gerçek ( örneğin Amerikan malı Rothco 550 ) paracord bulmak biraz zordur. Survival setinizde ya da  kolunuzda bileklik olarak mutlaka iyi bir ip bulunmalıdır.

 

4- Fener:  Karanlık bir çok hareketinizi kısıtlar. Karanlıkta Yolunuzu bulmak, ateş yakabilmek , yada sinyal vermek için acil durum kitinizde iyi bir feneriniz olmalıdır . Yanınızda bir ana feneriniz olacağından kitiniz içindeki fenerin kompakt ve orta kalitede aydınlatması yeterlidir. Fenerinizin çalışabilir durumda kalması için pilini fenerin dışında ayrı tutmanız iyi olur. Çoğu fener çalışmasalarda zamanla pili tüketir.

    

Bu ilk 4 lü her kitte mutlaka bulunmalıdır. Dolayısıyla en küçük survival kitinizde bu dört parçadan oluşur Bunun üzerini kendi ihtiyacınıza göre kitinizi şekillendirebilirsiniz

 

Şimdi sizlerle kitlerde bulunan çeşitli malzemeleri ve kullanım alanlarını paylaşacağız. Hangilerine ihtiyacınız olacağına kendiniz karar verip kitinize ekleyebilirsiniz.

 

5- ilk yardım malzemeleri: Doğada hele de uzun süre  kalacaksanız ufak bir kesik, yanık , baş ağrısı, mide bulantısı yada ishal hem tüm keyfinizi kaçırır hem de bir hayatta kalma durumunda ölüm riskinizi arttırır. Bu nedenle yanınızda temel ilkyardım malzemeleri olması iyi olur.

 

Malzemelerin sayısını yine kitinizinbüyüklüğü belirler ancak şu malzemelerin yanınızda olmasını tavsiye ederim

 

  • Çeşitli ebatlarda yara bandı- sargı bezi- tampon

  • Ağrı kesici hap

  • Soğuk algınlığı hapı

  • Mide bulantısı hapı

  • Kuvvetlii bir antibiyotik

  • Alerji hapı

  • İshal hapı

  • Yanık kremi

  • Batticon

  • Neşter

  • Böcek sokmaları için alerjen krem

  • Pişik kremi

  • Dudak nemlendirici

  • İğne iplik

  • Steril eldiven

  • Çengelli iğne

  • Dikiş iğnesi

  • Cımbız

  • Ufak bir sabun yada ıslak mendil

    

Dikkat:  sürekli kullandığınız bir ilacınız varsa mutlaka ilkyardım çantanızda olmalıdır. çantanıza koyduğunuz ilaçların son kullanma tarihlerini not etmeyi unutmayın

 

6-Düdük: Acil bir durumda sandığınızın aksine uzun süre bağırarak yardım çağıramaz yada yerinizi belli edemezsiniz. Bir süre sonra sesiniz kısılır ve bağıramaz hale gelirsiniz.  Bu noktada yüksek oktavlı bir düdük hayat kurtarabilir.

 

7-Acil durum battaniyesi: Acil durum battaniyesi (emergency blanket) aluminyum folyoya benzer parlaktıkta çok ince ancak sağlam bir folyodur. Temel özelliği  sarıldığınız zaman vücut ısınızı size geri yansıtarak ısı yalıtımı sağlaması , gerektiğinde sizi yağmurdan korumasıdır. Aynı zamanda barınak yapımında yaktığınız ateşin ısısını yansıtmak için kullanılır. Çok az yer kapladığından ve yaklaşık 10TL  gibi düşük fiyatından dolayı kitinizde bulundurabileceğiniz temel bir malzemedir. Açıldıktan sonra bir daha asla aynı ebatta katlayamazsınız o nedenle gerekmedikçe açmayın.

 

8- Pusula :  Her nekadar doğada yolunuzu bulmacak teknikler olsada ufak bir pusula fena olmaz.

 

9- Çöp poşeti:  Battal boy bir çöp boşeti sizi yağmurdan korur. Barınağınızı kapatır , yağmurda su biriktirmenizi ve taşımanızı sağlar. Eşyalarınızı içine koyup ıslanmasını engelleyebilirsiniz .Şişirip bağladığınızda suda tutunabileceğiniz bir araç olur. Hatta iki battal boy çöp poşetini birleştirirseniz içine girip uyuyabileceğiniz bir bivak torbanız olur.  Kaliteli ve büyük boy bir çöp poşetini kitinizden eksik etmeyin.

 

10- Ducttape ( Ducktape) :  Ducktape  çok güçlü bir banttır. Hemen hemen yapıştıramayacağı şey yoktur. Aynı zamanda su geçirmez, yüksek ısı ve soğuktan etkilenmez.  Ducttape ile barınak yapabilir, çadırınızı tamir edebilir, kesilen bir yerinizi yada kırık bacağınızı sabitleyebilirsiniz. Kendinize su taşıyacak bir bardak yada ayağınıza giyebilecek bir ayattabı yapabilirsiniz.  Duct tape kullanım alanları yaratıcılığınıza bağlıdır “eğer ducttape ile sabitleyemiyorsanız  yeterince kullanmamışsınızdır” diye bir laf vardır. Tek sorun bütün bir rulonun çok yer kaplamasıdır. Ancak bütün bir rulodan örneğin bir kaleme istediğiniz miktarda sarıp yanınıza alabilirsiniz.

 

11- Çıra, yanıcı jel ya da tealigt mum . Yağmurlu ve karlı havalarda yada nemin çok fazla olduğu ortamlarda çakmakla bile ateş yakmak çok zordur. Yanınızdaki küçük bir kap içinde doğal çıra, yada ufak bir tealigt mum ateş yakmanızı kolaylaştırır. Benim bu noktadaki favorim alkol içeren mangal tutuşturucu jellerdir. Çakmağınız yoksa bile fire steelden çıkacak ufak bir kıvılcımla alev alıp dakikalarca yanabilirler. Otellerde verilen ufak şampuan şişelerini temizledikten sonra içine koyarsanız kitinizde çok az yer kaplar.

 

12- Olta seti : Deniz yada göl olan bir ortamda yanınızda bir olta seti varsa aç kalmazsınız. İçinde iki kalınlıkta misina, farklı ebatlarda iğleneler, fırdöndü kurşun ve ufak bir iki yapay yem bulunan bir set tahmininizden çok daha az yer kaplar

 

13- Çelik tel:  İnce bir çelik tel ile sincap tavşan gibi hayvanları yakalamak  için tuzak kurabilirsiniz. 

 

14- Kurşun Kalem:  Gerektiğinde arkanızda not bırakmak için sudan etkilenmeyen bir kalem hatta yanındada bir kağıt önemlidir

 

15- Küçük bir ayna :  Ayna ile kilometrelerce uzağa sinyal yollayabilirsiniz.

 

Bu malzemeler bizim genel olarak kullanımını gördüğümüz ve deneyimlediğimiz temel malzemelerledir. İhtiyacınıza göre ilaveler yapmak sizin elinizdedir. Örneğin sık sık adını duyduğumuz su temizleyici tablet bize çok güven vermediği için bu listede yok.  Veya her sette bulunmasi önerilen zincir testere yanınızda bıçak olduğu için gereksiz olacağından yine bizim listemizde değil .

 

Başta bastettiğimiz gibi bu malzemeleri her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz.  Aldığınız malzemeleri bölerek farklı setler yapabilirsiniz.   Bunların dışında bir şeye ihtiyaç duyarsanız onu da kitinize ekleyebilirsiniz.  Örneğin 400 kalorilik bir Snickers bar gerektiğinde sizi mutlu edeceği gibi acil durumda size 1 günlük enerji verebilir .

 

Dileriz kitinizi kullanmanıza hiç gerek kalmaz

 

bottom of page